Katolícka cirkev v Indii reaguje na absurdnú žiadosť zákazu spovede

31.07.2018 17:29

India 31. júla (RV) Národná komisia pre ženy (NCW) dala indickej vláde odporúčanie, aby v celej krajine zakázala praktizovanie sviatosti zmierenia. Vedenie organizácie v Dillí svoju výzvu vláde z 26. júla zdôvodnilo tým, že v dôsledku spovede môžu byť ženy zo strany kňazov vydierané. Národná komisia pre ženy, ktorej predsedníčkou je Rekha Sharma, je poradným orgánom indickej ústrednej vlády v politike a konaní v prospech indických žien. Žiadosť o zákaz praktizovania spovede komisia zdôvodňuje dvoma prípadmi obvinení proti kňazom.

Pokiaľ ide o fakty, biskup diecézy Jalandhar v štáte Pandžáb, Mons. Franco Mulakkal bol obvinený zo znásilnenia rehoľnej sestry v Kerale v období 2014 – 2016 a štyria kňazi Sýrsko-malankarskej cirkvi v Kerale boli obvinení z obťažovania a vydierania ženy z farnosti. V prvom prípade je podozrenie, že udanie bolo motivované osobnou pomstou dotyčnej rehoľníčky. V druhom prípade vyšetrovanie ešte len prebieha a dvaja z kňazov boli prepustení na kauciu.

Predseda Konferencie biskupov Indie kardinál Oswald Gracias na správu o žiadosti komisie adresovanej vláde reagoval rozhodným vyhlásením:

„Bol som šokovaný, keď som čítal túto správu. Táto požiadavka komisie znamená totálnu absenciu pochopu o podstate, význame, posvätnosti a dôležitosti tejto sviatosti pre náš ľud a súčasne aj nevedomosť o striktných pravidlách v Cirkvi na prevenciu zneužívania.”

„Podobný zákaz by bol priamym porušením našej náboženskej slobody zaručenej Ústavou Indie. Milióny ľudí po celom svete po stáročia dosvedčujú duchovné dobrodenia tejto sviatosti; milosť, odpustenie a pokoj, ktoré zakusujú ako ovocie tejto sviatosti.“

„Dúfam že vláda bude túto absurdnú požiadavku komisie kompletne ignorovať,“ uzatvára kardinál Oswald Gracias, predseda Konferencie biskupov Indie. Dodáva, že je mnoho iných problémov, na ktoré by sa komisia mala sústrediť, ako sú napríklad práva žien, predchádzanie domácemu násiliu, zaistenie ochrany a pod.